DRY NEEDLING

‘DE PIJN ZAL SNEL VERDWIJNEN’
Wat is Dry Needling

Dry Needling is een techniek die wordt toegepast bij spierproblemen die pijn veroorzaken en uitstraling geven.  Deze pijnpunten worden ook wel (myofasciaal) triggerpoint genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van een dun naaldje dat door de huid en de spierfascie heen gaat en zo uiteindelijk bij het spierknoopje terecht komt.  Het knoopje vormt een strakke band in de spier en door middel van het naaldje wordt het knoopje opgeheven en geeft ontspanning in de spier.  Dit is dus anders als bij acupunctuur.

Het prikje is niet pijnlijk als het door de huid heen gaat, maar bij het bereiken van de triggerpoint krijg je een schokje (local twitch respons). Deze local twitch respons kan wat heftig zijn maar is vaak van korte duur. Daarna ontspant de spier en kan het bloed weer goed stromen, de spier kan zo zijn afvalstoffen afvoeren en komt weer op zijn normale lengte. De therapeut beweegt het naaldje heen en weer om op die manier zoveel mogelijk spiervezels los te maken van de triggerpoint.

Na de behandeling kan je een paar dagen (1-5) nog wat last houden. De spier voelt zwaar en beurs (blauwe plek) aan, alsof je zwaar getraind hebt. Meestal is het 1 dag na de behandeling het hevigst en neemt daarna af. Het is ook verstandig om na de behandeling de spier even te ontzien.  Het helpt om vlak na de behandeling de spier  warmte te geven met een pittenzak of warme kruik. Een dag na de behandeling kun je beginnen met rekking/stretch oefeningen die u van uw therapeut krijgt.

Bij de Dry Needling zijn er een aantal punten waar op gelet moet worden. Voor de therapeut is het belangrijk om te weten of iemand bloedverdunners gebruikt. Deze kunnen de bloedstolling vertragen. Eén van de complicaties die kunnen optreden is een blauwe plek, dit is vervelend maar verder niet gevaarlijk.

In sommige gevallen worden mensen een beetje zweterig en duizelig ze voelen zich misselijk,  meestal trekt dit ook snel weer weg we noemen dit een vegetatieve reactie.

Uiteindelijk is Dry Needling niet geheel pijnvrij maar zeker effectief. De pijn zal snel verdwijnen en de spier kan weer beschikken over zijn volledige lengte, kracht en coördinatie.

 

Indicatie voor Dry Needling:

  • Langdurig verkeerde houding of overbelasting;
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS);
  • Overbelasting bij sporters;
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Hoofdpijn klachten
  • Stress gerelateerde spierspanning

Fysio de Varen zal zich 100% voor u inzetten om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Viyai Doekhie